Stichting Erfgoednetwerk coördineert het Erfgoedplein op Festival De Opening. Bijzonder is het pop-up museum. In het oude pand van Greving&Greving, tegenover de oude dierentuin, zal de ruimte ingericht worden met een selectie van stukken uit het Drents Museum die vroeger in de oudheidkamer stonden. Sis Hoek: “Het zal een gevarieerde collectie worden. Exemplaren met een verhaal, vondsten uit de prehistorie enzovoort. Maar het blijft nog wel even een verrassing. Het Drents Museum richt het ook zelf in en er zal uiteraard iemand van de bewaking bijstaan. Daaromheen hebben we stukken van onze eigen historische vereniging en lokale musea zetten er ook een of twee stukken uit hun collecties bij. Het Smalspoormuseum zet er bijvoorbeeld een prachtig spoorkarretje neer.”

Monumentendag 2016 valt samen met Festival De Opening. Op deze nationale cultuurhistorische dag houden musea open huis. Het thema van dit jaar is Symbolen en Iconen. “We zorgen er daarom voor dat we ook een echt iconisch stuk uit een bepaalde collectie zullen hebben. De Collectie Brands is bijvoorbeeld al een icoon op zich. Symbolisch topstuk hiervan is het Leenmannenregister. En het Harmonium Museum komt met een heel bijzonder orgel. Zo geef ik al heel wat prijs van wat je allemaal kunt bekijken. Je ziet heel veel topstukken zonder daarvoor naar de musea zelf te moeten.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *